Kaliteli ve güzel bir makyaj da Fırçaların önemi....
Makyaj yapmanın önemli kısmı makyaj ürünlerini doğru kullanmak olduğu kadar doğru malzemelerle kullanmaktır. Makyajda teknik olarak doğruların uygulanması gerekli makyaj malzemeleriyle olur. Makyaj ürünleri yüze parmaklar yardımıyla da uygulanabilir. Ama bu yeterli etkiyi veremez. Her makyaj ürünü yüze farklı bir aparatla uygulanmaktadır. Bu aparatların büyük çoğunluğu farklı tiplerde fırçalardır. Fırça seçerken fırçaların kalitesi önemlidir. Saplarının ele iyi oturması gerekir. Fırçanın çok yumuşak olmamasına dikkat edilmelidir. Fırça çok yumuşak olursa ürünleri gerektiği alamaz ve cilde uygulayamaz. Çok sert tüylü fırçalar da cildi tahriş eder ve cilde ürünler yedirilemez. O nedenle orta sertlikte ve kaliteli, dökülmeyen fırçalar seçmek gerekir. Kıllarının doğal olması daha sağlıklı olacaktır, sentetik fırçalarda kullanılabilir. Sap uzunlukları da önemlidir. Ahşap saplılar tercih edilir.
Fırça bakımı da önemlidir. Hem cilt hijyeni hem de fırçanın uzun süre kullanılırlığı açısından fırçaların haftada bir yıkanması önerilir. Hergün makyajda kullanılan fırçaların sıklıkla yıkanması gerekir. Sürekli ciltle temas halinde olan fırçalar temiz kullanılmazsa ciltte alerji yapabilir, sivilcelenme yapabilir. Fırça ılık su ile sabunla yıkanmalıdır. İyice kuruması beklenir.
Fırçalar doğru makyaj için önemlidir. Her fırçanın büyüklüğü, kalınlığı ve özellikle de işlevi ayrıdır. Fırçalar içinde en bilineni ve en sık kullanılanı allık fırçasıdır. Allık fırçası diğer tip fırçalara göre büyük ve kalın ve yumuşaktır. Yanaklara gölge ve canlılık vermek için allığı sürmekte kullanılırlar. Fırçanın uç kesimine göre isimlendirilir. Klasik uçlu fırçalar, bizote uçlular ve düz uçlu allık fırçaları bulunur. Klasik uçlu fırçaların kıl kesimi yuvarlaktır ve kılları boldur. Sapları uzundur ve yaygın olarak kullanılırlar. Bizote uçlu fırçalar fırça kısmı yassıdır. Özellikle yoğun allık uygulamaları için idealdir. Düz uçluların ise kıları kısa ve düz kesimlidir. Nokta vuruşlu allık uygulamaları için uyundur. Ama genel olarak tüm bu allık fırçası çeşitleri arasında seçim kullanıcıya kalmıştır. İşlevleri açısından aralarında çok da fark yoktur.
Pudra sürerken de fırça yardımıyla uygulanması tavsiye edilir. Pudra fırçaları allık fırçalarından daha büyük ve kıllıdır. Toz pudraları sürmek için özellikle bu fırçalar kullanılır. Fırçanın kılları yumuşaktır çünkü pudra çok uçucu bir malzemedir. Yumuşak kıllar pudrayı kavrar ve yüze sürülebilir. Pudra sünger veya ponponlar yardımıyla da sürülebilir. Ancak bu malzemelerle cilde daha yoğun sürülen pudra cildi daha fazla örter. Uygulama tercihe bağlıdır.
Son dönemlerde kapatıcı uygulamasının da fırça ile yapılması önerilmektedir. Özellikle gözaltı kapatıcıları için özel fırça kullanılır. Parmak sürülmesine göre fırçayla sürülen kapatıcı hem daha iyi kapatıyor hem de daha ince sürülebiliyor. Kapatıcı fırçaları hafif sertçe ve küçük fırçalardır. Sık ve kısa tüylüdür.
Göz farı fırçaları ise sünger uçlu aplikatörlerin yerine kullanılmaktadır. Uçları yuvarlak, kısa tüylü ve küçük uçlu fırçalardır. Bu fırçalarla toz farları dağıtmak ve cilde yedirmek daha kolay olmaktadır. Sünger uçlu far fırçaları da vardır. Bunlar kirpik diplerine hat uygulaması için kullanımda idealdir. Yanısıra koyu göz makyajında farı daha yoğun uygulamakta kullanılır. Eyeliner fırçası da çok ince uçlu olup, orta sertlikte fırça olmalıdır. Çok yumuşak fırça hat çizmeyi çok zorlaştırır bu nedenle orta sertlikte seçmekte yarar vardır.
Dudak fırçaları ise ruju dudağa sürmekte kullanılır. Gün içinde ruju direkt olarak sürmek daha hızlı ve pratiktir. Ancak dudak fırçası ile ruj dudağa daha biçimli sürülür ve daha kalıcı olur. Dudak fırçaları kısa ve orta sertlikte fırçalardır. Küçük uçludurlar. Dudağın çerçevesi ve hatları tam olarak çizilebilir.